Библиотека knigago >> Проза >> Афоризмы и цитаты >> Філософія агнозиса

Евгений Александрович Козлов - Філософія агнозиса

Філософія агнозиса
Книга - Філософія агнозиса.  Евгений Александрович Козлов  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
Філософія агнозиса
Евгений Александрович Козлов

Жанр:

Биографии и Мемуары, Афоризмы и цитаты

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

SelfPub

Год издания:

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "Філософія агнозиса"

Философско-автобиографические произведения писателя Евгения Козлова, переведенные на украинский язык. Перевод с русского языка произведен электронным способом, поэтому переведенный текст не только далек от идеала, но и может быть весьма неточен. Впрочем, в первую очередь, для писателя важен символизм данной публикации. В сборник входит философский очерк “Агнозис” (2020), а также автобиография жизни и мышления писателя, название которой “Я пацифист, девственник, трезвенник, вегетарианец” (2022). Філософсько-автобіографічні твори письменника Євгена Козлова перекладені українською мовою. Переклад з російської мови зроблено електронним способом, тому перекладений текст не тільки далекий від ідеалу, а й може бути вельми неточним. Утім, передусім для письменника важливий символізм цієї публікації. До збірки входить філософський нарис "Агнозис" (2020), а також автобіографія життя і мислення письменника, назва якої "Я пацифіст, незайманий, непитущий, вегетаріанець" (2022).


К этой книге применимы такие ключевые слова (теги) как: Самиздат,умные мысли,автобиографическая проза,философия жизни,автобіографічна проза,книги на украинском языке

Читаем онлайн "Філософія агнозиса". [Страница - 58]

релігію, я вірив у її безсмертя, і в своє безсмертя, і в наше спільне безсмертя. Але я один. Я боявся померти, не зробивши те, що я хотів, як творча людина. Але я зробив майже все, що задумав. Тоді для чого мені продовження? Воно було б порожнім. Люди мріють про загробне життя з тієї причини, що вони хочуть продовження своїх почуттів, своєї діяльності, своїх стосунків. Коли потрібно вміти закінчувати. Смерть це і є закінчення всього.


Для рольової гри під назвою — державність, перш за все, потрібні самі гравці, іншим словом люди. Без людей нікому буде грати в державність, нікому буде вірити в цю ілюзію. Так само для храму потрібні парафіяни, а інакше його закриють, або обладнають під інші потреби. Без людей втрачають будь-яку значущість такі забобони як патріотизм і націоналізм. Резюмуючи, легко визначити в який спосіб послаблюються забобони. Я б дуже хотів, щоб діти народжувалися у світі, в якому немає кордонів країн, але всі єдині і кожен толерантний. Однак закликають до підвищення демографії там, де особливих моральних змін поки що не спостерігається.


Мені симпатичні опозиціонери з тієї причини, що вони виступають проти чинної влади. Але коли вчорашні опозиціонери стають владою, тоді моя симпатія зміщується в бік наступних опозиціонерів. Якщо звичайно вони адекватні.


Неможливо зрадити те, що є ілюзією. Ілюзію держави, батьківщини, країни. Існує тільки одне реальне місце проживання людства, на даний момент, це планета Земля. І саме їй людство робить погано, зраджує її.


Боротьба з державністю така ж безглузда, як і боротьба з релігією. Адже розуміння ілюзорності того й іншого поки що доступне не всім. Окремий індивід може звільнитися від цих ілюзій, але масова свідомість перебуватиме в омані. Залишається тільки чекати, коли ілюзії самі себе, дискредитувавши, розвіють.


Під час військових дій відкрилася вся аморальність людська, про яку я писав задовго до всього цього. Вони пишуть, що, мовляв, так, війна — це погано, і навіть якщо вона огидна і злочинна, то все одно її потрібно підтримувати, — пишуть вони, — бо від цього залежить доля країни, і навіть якщо при владі тиран, лиходій, то і його потрібно підтримувати і не засуджувати. І я ще колись дивувався з того, що люди настільки люто в минулому підтримували війни, лиходійства і своїх панів. Усе для життя — їхнє гасло. Але для якого життя? Аморального життя. Якщо життя дароване аморальністю, насильством і вбивством, то нехай такого життя зовсім не буде. Але в них одне виправдання — ніби для життя всі засоби хороші, нехай і найжахливіші.


Читаючи філософів


Яку ж нісенітницю пишуть філософи, замість того, щоб висловлюватися просто і зрозуміло, але замість цього городять не зрозуміло що. Читаючи, я можу всі їхні багатосторінкові думки вмістити в кілька речень. І вони можуть, але натомість немов усвідомлено збільшують обсяг своїх текстів. Для чого всі ці плутані лабіринти думок? Я пам'ятаю, в юності, так само складав, складаючи складносурядні речення, з метою здатися розумним і начитаним. Благо я усвідомив, що такий підхід до письменництва є несусвітньою дурістю, і потрібно писати з такою простотою викладу своїх думок, щоб кожен зміг їх зрозуміти без особливих зусиль.


Справжній пацифізм


Пацифізм неправильно розуміють. Насправді пацифізм нікому не вигідний. Тому коли я виступаю проти агресора, закликаючи його кинути зброю, і тим, хто обороняється, я кажу те саме — складіть зброю, не воюйте. Бажання захищатися насильством так само огидне, як і напад. Для пацифіста все насильство однаково аморальне.


У мілітаристів відсутня логіка. Вони це доводять, коли стверджують, ніби пацифізм веде до війни. От і немає пацифізму, він заборонений цензурою, мілітаристи всім заправляють. І що, немає війни? І тоді є і зараз є. Як ви не зрозумієте, що відкидаючи пацифізм, ви тим самим потураєте підготовці до війни, її початку, її завершенню, і знову по колу.


Покаяння, каяття, прощення не існує. Є тільки даність — ти такий або ти інший. Якщо в історії є хоча б один випадок насильства, то тоді дана аморальність є вічним тавром. Тому не потрібно дивуватися сьогоднішнім лиходійствам, поодиноким або масовим, погляньте на їхнє минуле, і тоді все стане зрозуміло.


Коли у свої 15-17-ть років я був бидланом, а отже, вживав алкоголь, і перебував у поганих компаніях, то саме в ті роки мене кілька разів били, я зазнавав --">

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.