Библиотека knigago >> Старинное >> Старинная литература >> Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців

Вадим Денисенко , Юрій Вишневський - Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців

Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців
Книга - Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців.  Вадим Денисенко , Юрій Вишневський  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців
Вадим Денисенко , Юрій Вишневський

Жанр:

Политика и дипломатия

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

НАШ ФОРМАТ

Год издания:

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців"

Чому в липні 1945-го, через два місяці після перемоги над Німеччиною, Черчилль зазнав поразки на виборах? Чому в Польщі так довго триває епоха Дуди, а в Угорщині — Орбана? Чому навесні 2019-го Порошенко зазнав поразки, а Зеленський опинився в кріслі президента? Таких питань безліч, і відповіді на них можна шукати в безлічі випадковостей. Проте розгадка всіх цих перемог і поразок — у політологічних законах, які діють у політиці з такою самою невідворотною силою, що й фізичні закони в природі.


К этой книге применимы такие ключевые слова (теги) как: вибори, Історія, політичні маніпуляції., політологія

Читаем онлайн "Політики не брешуть. 10 законів взаємодії політиків і виборців". [Страница - 116]

ті, хто особисто боявся продовження війни. Це чоловіки віком від 18 до 40 років, які боялися мобілізації в разі загострення на фронті, і їхні родичі (батьки, сестри, дружини та ін.). Ці виборці можуть бути щирими українськими патріотами, але страх змусив їх забути про патріотизм. Для них, як і для перших двох категорій, не має значення, якою ціною обійдеться Україні «просто перестати стріляти», нехай навіть Україна назавжди втратить окуповані території — головне, що настане мир.

Четверта категорія — ті, хто повірив, що війна триває, бо вона вигідна Порошенкові. Ці виборці дали переконати себе в тому, що Зеленський швидко покінчить з війною на вигідних для України умовах. І цих виборців теж було чимало: саме завдяки їм Зеленський отримав високий відсоток голосів у західних і центральних регіонах та серед військовослужбовців.

Зрештою, самé гасло «просто перестати стріляти» змінило українців. Його безперервно пропагували кілька місяців, і воно суттєво вплинуло на суспільну психіку. Вплинуло в бік посилення популістських очікувань і водночас зміцнення примітивізму мислення. Це та проблема, яку президент Зеленський успадкував від самого себе як кандидата на президентську посаду. У багатьох українців з’явилось або й почало домінувати бажання скористатися простими рішеннями.

Показовим було опитування на замовлення каналу «112 Украї­на», оприлюднене напередодні інавгурації Зеленського. Там ставили просте запитання: «Чи підтримуєте ви прямі переговори в чотирикутнику Україна — РФ — ДНР — ЛНР?». І дві третини опитаних українців сказали, що вони за прямі переговори391. Вони не замислювалися над тим, чи потрібна нам амністія бойовиків, чи хочемо ми мати автономні республіки з власними судами й поліцією, чи хочемо ми, щоб нинішні путінські маріо­нетки в ОРДЛО отримали місця в українському парламенті. Виявилося, що українці дуже люблять прості і швидкі рішення, які потім можуть мати катастрофічні наслідки.

Ці зрушення в суспільній психіці в бік популізму і примітивізму відбулися не лише в напрямі війни й миру, а й в інших напрямах, які активно експлуатували під час передвиборчої кампанії. Людям пропонували такі прості рішення, що в нормальних умовах було б важко повірити, ніби люди на це «купляться». Однак ці примітивні пропозиції подавали під соусом, начебто Порошенко уникав цих рішень, бо «вони були йому невигідні», — і все, цього соусу-«обґрунтування» виявлялося достатньо, щоб люди захоплено їли цю страву і просили добавки.

Резюмуючи, можна назвати президентські вибори в Україні навесні 2019 року унікальним експериментом. Та цю унікальність не варто перебільшувати. Нині в усьому світі, зокрема в усій Європі, типове посилення популізму, який, своєю чергою, породжує примітивізм. Політики, пропонуючи і пропагуючи прості рішення, спричиняють масові очікування простих рішень усіх проблем. І якщо говорити про конкуренцію цивілізацій, то напевно виграє та, яка не дасть себе спростити. Для цього треба не тільки опиратися надмірному спрощенню, а й цінувати складність у природі, житті, суспільстві. Інакше навіщо нам людський мозок — вистачило б і рептильного.

Маєте що сказати про цю книжку?

Залишайте відгук на сайті «Нашого Формату»:



370 https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/1195.html

371 Див.: Müller, Jan-­Werner. What is populism? — Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2016.— 136 р.

372 Див.: Churchill, Winston. The Second World War.— 9th ed. — London: Cassell & Co. Ltd., 1970. — Vol. II. Their Finest Hour.

373 https://mjp.univ-perp.fr/france/80.htm

374 https://www.discovermagazine.com/health/paved-with-good-intentions-mao-tse-tungs-four-pests-­disaster#.WP7DeJMrJE 4

375 Див.: Lampton, David M. Public health and politics in China’s past two decades // Health Services Reports. — 1972. — Vol. 87 (10). — P. 895–904.

376 https://chineseposters.net/themes/four-pests.php

377 https://web.archive.org/web/20120822081443/http://io9.com/5927112/chinas-­worst-self+inflicted-­disaster-the-campaign-to-wipe-out-the-common-­sparrow

378 https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/maos-great-leap-forward-­killed-45-million-in-four-years-2081630.html

379 Див.: Непомнин Олег. История Китая: XX век. — М.: Ин-тут вос­токоведения РАН, Крафт+, 2011. — С. 516, 520.

380 Див.: Там само. — С. 521–523.

381 Див.: Там само. — С. 522–525.

382 http://library.maoism.ru/kpk8aug.htm

383 https://www.scmp.com/news/china/article/1017272/remembering-dark-days-chinas-­cultural-revolution

384 https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp313pt001f01=720.html

385 https://www.pravda.com.ua/news/2019/04/22/7213246/

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.