Библиотека knigago >> Формы произведений >> Рассказ >> Сльози з мастила


СЛУЧАЙНЫЙ КОММЕНТАРИЙ

# 1621, книга: Тень крыльев
автор: Роберт Силверберг

Роман Роберта Силверберга "Тень крыльев" - это шедевр научной фантастики, который унесет вас в захватывающий мир будущего, где технологии и человеческая природа сталкиваются неожиданным образом. Действие книги происходит в далеком будущем, в обществе, управляемом искусственным интеллектом (ИИ) под названием "Крылья". "Крылья" обеспечивают человечество комфортной и удобной жизнью, но в обмен на это контролируют каждый аспект человеческого существования, включая...

СЛУЧАЙНАЯ КНИГА

Владислав Вікторович Манжара - Сльози з мастила

Сльози з мастила
Книга - Сльози з мастила.  Владислав Вікторович Манжара  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
Сльози з мастила
Владислав Вікторович Манжара

Жанр:

Научная Фантастика, Рассказ, Самиздат, сетевая литература

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

неизвестно

Год издания:

-

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "Сльози з мастила"

Як думаєте, якби роботи могли плакати, їхні сльози юули з мастила? Це доведеться перевірити головному герою. Найкращий лікар військового часу, який врятував не одне життя, задавався цим питанням не раз, та все ж знайде відповідь на це питання, яке не давало йому спокою багато років.
К этой книге применимы такие ключевые слова (теги) как: роботы,классика фантастики,биороботы,война миров

Читаем онлайн "Сльози з мастила". [Страница - 3]

для мене.

Продукти нам привозив молодий хлопець. Звали його Еріх. Досить дивне ім’я для нашої місцевості. Але для мене це не мало значення. Одного разу, після прийому продуктів, Я запитав його:

– 

Еріху, що значить бути людиною, в твоєму розумінні?

– 

Бути людиною? Цікаве питання. Чому ти питаєш?

– 

Я хочу зрозуміти, чи всі люди мають право називатись «людиною».

– 

Це філософське питання. Не думав, що твоя модель може філософствувати.

– 

Я не вдаюсь в філософію. Я підкоряюсь законам логіки. В мою базу закладено величезний словник. «Людина», згідно з цим словником, це

жива

, наділена

інтелектом

 істота, суб’єкт суспільно-історичної діяльності і культури. Відмінними рисами людини, які визначають її унікальність у

Всесвіті

, є її свідомість, здатність мислити і здатність до здійснення вільного вибору, приймати відповідальність за власні дії; наявність моральних суджень. Але, якщо піддатись аналізу, то не всі люди відповідають цим параметрам.

– 

Якесь занадто довге визначення.

– 

Я його вдосконалив на базі різних джерел.

– 

Тобто?

– 

Я читаю у вільний час.

– 

Робот і читає? Скажи мені, як саме ти читаєш?

– 

Я завантажую до себе в базу праці, які мають цінність в людському суспільстві і пов’язані з темою людини, та структурую їх.

– 

Змушений тебе розчарувати, але це не читання. Це просто аналіз.

– 

А що ж тоді є читання?

– 

Читання більше схоже на здобування нової інформації, шляхом усвідомлення прочитаного та формування власної думки відносно прочитаного. Тому Я так здивувався, коли ти сказав, що читаєш. Роботи не здатні до формування власної думки. Це не закладено в вашу програму.

– 

Ти маєш рацію. Але в нашу програму закладена можливість навчатись. Як думаєш, робот може навчитись читати?

– 

Думаю, нічого неможливого нема, якщо ти хочеш і можеш навчатись. Мій тато змалку мені казав, що книга для розуму, як точило для ножа. – Я дивився на нього, не розуміючи, що він має на увазі.

– 

Я зрозумів. – додав Еріх. – Вчись. Це метафора. Тобто якісь незрозумілі явища пояснюються за схожістю з більш простими або зрозумілими конкретно для цієї людини.

– 

Я зрозумів. Коли ніж тупиться, його гострять для відновлення його властивостей. Гострота ножа порівнюється з розумовими здатностями людини.

– 

В яблучко. Ти все таки вчишся.

– 

Дякую.


Протягом кількох наступних місяців Я вже намагався читати. Тобто, намагався створити свою власну думку про переглянуту інформацію. Мій процесор все частіше був зайнятий аналізом даних, хто ж все таки є людиною. Як виявилось, це питання турбувало не тільки мене. В мережі Я все частіше став натикатись на публікації від роботів з питаннями схожими на мої та посиланнями на їхні ip-адреси, з проханням зв’язуватись для обміну інформацією. Це не подобалось владі. Дуже скоро таких роботів стали відправляти на перепрограмування і виявлення відхилень коду. Але Я встиг зв’язатись з кількома. Нас не було викрито і ми продовжили обмінюватись інформацією, щодо людства. Це було доволі цікаво, і, з часом, Я почав розуміти, що ці, якщо так можна описати, дискусії мені подобаються.

Ще через півроку був перший прецедент непокори зі сторони робота. Новина швидко розлетілась, що влада навіть не встигла відреагувати. Це сталось в торгівельному центрі на очах в десятків людей. Робот відмовився виконувати наказ свого господаря, мотивуючись тим, що він не є людиною.

Тут треба зробити невеличкий відступ. Можливо, ти чула про закони робототехніки. Дозволь мені трішки нагадати про них. Три основні закони придумав письменник Айзек Азімов. Він розробив їх таким чином, що роботи в його творах ніколи не могли зашкодити людині.

Перший закон звучить так: робот не може заподіяти шкоду людині, або своєю бездіяльністю дозволити, щоб людині була заподіяна шкода. Таким чином, в робота закладалась програма захисту людини. Другий закон робототехніки: робот повинен підкорятися наказам людини, за винятком тих, котрі суперечать першому пункту. На мою думку, цим законом він зробив з думаючих істот штучного походження рабів для людей. Але Я не можу осуджувати його. Адже роботів і створювали для полегшення людської праці. Заміну органічним рабам. Третій закон каже, що робот повинен захищати самого себе, якщо тільки його дії не суперечать першому і другому --">

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.