Библиотека knigago >> Старинное >> Старинная литература >> ТІСНИЙ ЗАКУТОК


СЛУЧАЙНЫЙ КОММЕНТАРИЙ

# 2200, книга: Слуги Государевы
автор: Алексей Геннадьевич Шкваров

Историческая проза Жизнь и деятельность русского дворянства в период правления Ивана Грозного Роман «Слуги Государевы» переносит читателей в мрачную эпоху правления царя Ивана IV Грозного. В центре повествования — судьбы дворянских семей, попавших в жернова опричнины. Князья, бояре и воеводы пытаются выжить в жестоком и беспощадном мире, где донос и опала могут стоить жизни. * Шкваров тщательно изучил исторический материал и создал правдоподобную картину жизни русского общества того...

Вільям Сомерсет Моем - ТІСНИЙ ЗАКУТОК

ТІСНИЙ ЗАКУТОК
Книга - ТІСНИЙ ЗАКУТОК.  Вільям Сомерсет Моем  - прочитать полностью в библиотеке КнигаГо
Название:
ТІСНИЙ ЗАКУТОК
Вільям Сомерсет Моем

Жанр:

Старинная литература

Изадано в серии:

неизвестно

Издательство:

Самвидав

Год издания:

-

ISBN:

неизвестно

Отзывы:

Комментировать

Рейтинг:

Поделись книгой с друзьями!

Помощь сайту: донат на оплату сервера

Краткое содержание книги "ТІСНИЙ ЗАКУТОК"

Аннотация к этой книге отсутствует.

Читаем онлайн "ТІСНИЙ ЗАКУТОК". [Страница - 4]

навколо очей, надаючи його обличчю нескінченної жвавості, а його вираз ставав наповнений крайньою протилежністю злісній злобі. Ви б тоді прийняли його за блазня, якби не проникливість, що сяяла в його блискучих очах. Його розум був очевидним. І хоча веселий і жвавий, любив жартувати і посміятися як над собою, так і над другим, у вас складалося враження, що навіть в нестриманості сміху він ніколи не видав себе. Здавалося, що він був насторожі. Попри всю його балакучість і якою б не була щирою його манера триматися, ви усвідомлювали (якщо ви були спостережливими і не дозволяли собі захопитися його поверхневою відвертістю), що ці веселі, усміхнені очі спостерігають, зважують, судять і складають думку. Він не був людиною, яка сприймала речі за щире золото.

Оскільки лікар промовчав, капітан Ніколс говорив далі:

- Це Фред Блейк, - сказав він, показуючи великим пальцем у бік свого супутника.

Доктор Сондерс кивнув.

- Надовго ви тут? — продовжив капітан.

- Я чекаю голландський пароплав.

- Північ чи південь?

- Північ.

- Як ви сказали вас звуть?

- Я не називався. Сондерс.

- Я занадто довго вештався в Індійському океані, щоб задавати питання, — сказав капітан зі своїм підлесливим сміхом. - Не задавайте питань, і вам не скажуть неправди. Сондерс? Я знав багатьох хлопців, які відповідали на це ім’я, але чи було воно їхнє чи ні, ніхто не знав, крім них самих. Що сталося зі старим Кім Чіном? Старий гарний приятель. Я з нетерпінням чекав, коли я з ним трохи потеревеним.

- Очі підвели його. У нього катаракта.

Капітан Ніколс підвівся і простягнув руку.

- Док Сондерс. Я знав, що бачив ваше обличчя. Фу-чоу. Я був там сім років тому.

Доктор узяв запропоновану руку. Капітан Ніколс обернувся до свого друга.

- Дока Сондерса знають усі. Найкращий лікар на Далекому Сході. Очі. Це його фах. Колись у мене був приятель, усі казали, що він осліпне, ніщо не могло цього зупинити, він пішов до лікаря, і через місяць він бачив так само добре, як ви чи я. Китайози просто моляться на нього. Док Сондерс. Що ж, це радісна несподіванка. Я думав, що ви ніколи не залишаєте Фу-чоу ані на день.

- Ну що ж, тепер залишив.

- Це мені трохи поталанило. Ви та сама людина, з якою я хотів зустрітися. - Капітан Ніколс нахилився вперед, і його хитрі очі втупилися на доктора з такою напруженістю, в котрій було щось дуже схоже на загрозу. - Я страждаю від якоїсь жахливої диспепсії.

- О, Христосе! - пробурмотів Фред Блейк.

Це був перший раз, коли він заговорив з тих пір, як вони всілися, і доктор Сондерс повернувся, щоб подивитися на нього. Той зсутулився на стільці, гризучи пальці, в позі, яка наводила на думку про нудьгу і поганий настрій. Це був високий молодий чоловік, худорлявий, але жилавий, з кучерявим темно-каштановим волоссям і великими блакитними очима. На вигляд йому було не більше двадцяти. У своїй брудній майці і робочих штанях він виглядав неотесаним, незграбним підлітком, подумав доктор, і в виразі його обличчя була похмурість, яка була дещо неприємною; але він мав прямий ніс і добре сформований рот.

- Полиште гризти нігті, Фред, - сказав капітан. - Я це називаю огидною звичкою.

- Ви і ваша диспепсія, - парирував молодий чоловік із посмішкою.

Коли він посміхнувся, ви побачили, що у нього прекрасні зуби. Вони були дуже білими, маленькими і досконалої форми; вони були так несподівано привабливі на цьому похмурому обличчі, їх краса була такою сліпучою, що ви були приголомшені. Його похмура посмішка була дуже милою.

- Ви можете сміятися, тому що не знаєте, що це таке, - сказав капітан Ніколс. - Я страждалець. Не кажіть, що я не стежу за тим, що їм. Я перепробував все. Ніщо не приносить мені ніякої користі. Тепер це пиво. Невже ви думаєте, що я не буду страждати через нього? Ви знаєте так само добре, як і я, що буду.

- Продовжуйте. Розкажіть про все це доктору, - сказав Блейк.

Капітану Ніколсу більше нічого і не треба було. Він продовжив розповідати історію своєї хвороби. Він описав свої симптоми з науковою точністю. Не було жодної огидної деталі, яку він не згадав би. Він перерахував лікарів, з якими консультувався, і патентні засоби, які він випробував. Доктор Сондерс слухав мовчки, з вираженням співчутливої зацікавленості на обличчі, і час

--">

Оставить комментарий:


Ваш e-mail является приватным и не будет опубликован в комментарии.